Da li u vašem dvorištu imate kupine? Ukoliko nemate, znajte da se one veoma lako mogu gajiti, pre svega za korišćenje ploda tokom letnjih meseci. Ove voćke su uvek izvor kvalitetnih mineralnih materija. Uz to, one su idealne i za pripremanje zimnice i drugih poslastica koje vaši ukućani vole. Zato, pogledajte nekoliko saveta za pravilno gajenje kupine u vašem domu.

Kupina se oduvek kod nas gajila ili sakupljala. Sorte divljih kupina nalaze se na različitim mestima u šumi, na pašnjacima, vrzinama… To su mesta na kojima se mogu naći plodovi divlje kupine u toku letnjih meseci i takvi plodovi su vrlo kvalitetni, zdravi i naravno mogu poslužiti kao dobar izvor za pripremanje zimnice ili nekih drugih oblika hrane.

Plodovi kupine

Što se tiče gajenja kupine, uvek imamo mogućnosti da u našem vrtu proizvodimo dovoljnu količinu kupina za svoje potrebe. Prema tome, koristićemo gajene sorte kupina, one koje se kod nas mogu gajiti na špalirima, uz pergole ili uz zidove i koje će u toku juna, jula pa čak i avgusta meseca davati obilje krupnih plodova.

Kultivisane sorte kupina su veoma poznate po tome što su plodovi čvrsti, kvalitetni, krupni… Postoji uvreženo mišljenje da budu dosta kiseli, međutim, to je u vezi sa tim da li je plod ubran na vreme ili je ubran nešto zeleniji, pa se to odnosi na njegovu slatkoću. Naime, dosta zreli plodovi su oni koji su najkrupniji i oni koji su imali dovoljno sunca da bi u sebi stvorili šećer.

Takođe, prihrana i način gajenja biljke mogu uticati na to da li će plod kupine biti kvalitetan, ne baš kao onaj od divlje kupine, ali sasvim pristojnog i kvalitetnog odnosa šećera i kiselina u samom plodu.

Kupina je biljka koja može u toku jedne godine da naraste i do dva metra u visinu. To je klasična povijuša, koja nema vitice za vezivanje, stoga zahteva potporu. Potpora može biti špalir ili pregola.

Gajenje kupine

Prilikom gajenja kupine veoma je dobro znati da kada kupujemo kupinu ili kada nabavljamo sadnicu to možemo učiniti samo sa jednom biljkom. Znači potrebno je naći sadnicu koja u sebi sadrži koren na kome se nalaze klice, odnosno izbojci koje će biljka u toku godine razvijati i dati veći broj izbojaka.

Kupina je biljka koja može u toku jedne godine da naraste i do dva metra u visinu. To je klasična povijuša, koja nema vitice za vezivanje, stoga zahteva potporu. Potpora može biti špalir ili pregola.

Prve godine, posađena sadnica kupine ima najčešće jednu ili dve grane. Nakon toga, ona razvija korenov sistem i daje jedan ili dva izbojka, odnosno lastara. Već sledeće godine, kada biljka dobije na snazi i kada se koren proširi, takva biljka može dati veliki broj izbojaka, 8, 10 ili 12 izbojaka po jednom bokoru, što znači da će se njena zelena masa izuzetno povećati, što naravno znači i povećan prinos.

Zašto je važno redovno i pravilno orezivanje kupine

Potrebno je znati da prilikom gajenja kupina postoji način održavanja, odnosno orezivanja pitome kupine. Prve godine, kada je biljka posađena, ona je dala izbojke koji su rodili i daje nove lastare koji će biti izvor za rod za narednu godinu.

Nakon roda u junu, julu i početkom avgusta meseca te grane, na kojima su se nalazili plodovi, potrebno je ukloniti krajem leta ili eventualno u septembru, čak nekada i zimi, da bi biljka dobila dovoljno snage da nove lastare dovoljno izgradi i da bi oni napravili kvalitetan broj pupoljaka koji će kasnije dati plodove.

Prilikom rezanja kupine, postoji mogućnost da se kupina odreže do same zemlje, odnosno svi stari lastari i da se novi lastari, prilikom vezivanja za žicu ili za potporu, u toku jeseni i zime, mogu skratiti na dužinu od 2 ili više metara, u zavisnosti od toga koliko je oslonac bitan da bi biljka mogla da izdrži veliku količinu plodova.

Cvetanje kupine

U proleće, veoma rano, znači već u februaru i martu mesecu, počinje pojavljivanje pupoljaka na izbojcima, odnosno na lastarima kod kupine. Takva grana biva sada duplo razgranatija, odnosno ima sekundarno grananje, koja nosi obilje listova i cvetova u obliku grozdova, gde će se javiti plodovi koji će sukcesivno zreti.

Naime, već u maju mesecu, počinje da cveta kupina. Cvetovi cvetavaju jedan za drugim, a naravno tako se pojavljuju i plodovi, što u stvari i donosi ono karakteristično produženo branje plodova kupine tokom juna i jula meseca.

IZVOR VESTI: Agromedia

IZVOR FOTOGRAFIJE: Agromedia